Mykoterapie: Léčivé houby vám pomohu zlepšit imunitu

Lidstvo zná houby už téměř 30 tisíc let. Houby do svého jídelníčku zařazovali už staří Římané, oproti tomu ve středověku se jich lidé báli, jejich původ přiřazovali nadpřirozeným silám. Dnes patří Češi k nejvášnivějším houbařům na světě. Úlovek ale nemusí nutně skončit jen na pánvi, některé houby mají po zpracování prokazatelné léčivé účinky.

Na světě je pojmenováno na 14 tisíc hub, z toho jsou dva tisíce hub jedlých a téměř 300 léčivých. Ty jsou vhodné pro posilování imunity a celkové zlepšení zdraví. Obsahují totiž nejrůznější stopové prvky, vitamíny, proteiny a některé i vlákninu. Mykoterapie tak představuje snadnou cestu, jak udělat přírodní cestou něco pro své zdraví.

 

Historie mykoterapie

Jako první se na houby do hor vydal ledový muž Ötzi, jehož zmrzlé tělo našli vědci před několika lety v Alpách na pomezí Itálie a Rakouska. Našli u něj dvě houby, kterým se přisuzují léčivé účinky, jednalo se o trudnatec kopytovitý a březovník obecný. Na to, zda je houba léčivá, nebo jedovatá se v dávných dobách přicházelo metodou pokus-omyl. Když se první člověk otrávil muchomůrkami, po druhé už je lidé nejedli. Léčivé houby mají základ především v tradiční čínské medicíně, kde tehdejší lékaři používali na 20 druhů hub. Některé houby se využívaly na zastavení krvácení, jiné například proti parazitům.

 

Hlíva ústřičná je základ

Dnes už můžete hlívu ústřičnou běžně koupit nebo si ji můžete vypěstovat doma. Můžete ji konzumovat i syrovou nebo ji usušit a přidávat do hotových jídel. Hlívu stačí usušit při teplotě 30 °C a poté rozemlít na prášek. Hlíva ústřičná obsahuje vitaminy skupiny B a spoustu minerálů, tyto látky se ale v organismu neukládají, a proto je vhodné užívat hlívu denně. Doporučujeme dávkovat půl až celou polévkovou lžíci každý den po dobu dvou měsíců. Usušenou hlívu ústřičnou můžete přidávat do omáček, polévek, hlavních jídel, ale přidat ji můžete i do slaných koláčů. Houba není aromatická, takže „nepřehluší“ ostatní chutě.

Komentáře jsou uzavřeny.