Suroviny: 300 g hlívy ústřičné, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 cibule, máslo, hladká mouka, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, tymián, cukr, ocet
Postup: Hlívu ústřičnou nakrájíme na větší nudličky, kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a orestujeme. Jakmile je zelenina opečená, přidáme hlívu ústřičnou, sůl, pepř, bobkový list, nové koření a tymián a společně chvíli smažíme.
Směs podlijeme trochou vody a dusíme doměkka pod pokličkou. Po cca 20 minutách sundáme pokličku a necháme vydusit tekutinu. Zasypeme trochou hladké mouky, promícháme a přilijeme vodu podle toho, jak chceme mít hustou omáčku.
Nakonec ještě omáčku dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.